Diyetisyen:
Büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır.
Beslenme ve Diyet Birimi:
Hastaların sağlığı bütün olarak değerlendirilip, bozulduğunda multidisipliner tedavi anlayışına sahip olan hastanemizde, Beslenme ve Diyet Birimi de hastanemiz tıbbi birimleri arasında yer almaktadır. Beslenme ve Diyet Birimimizde diyetisyenlerimiz hastalarımızın özel beslenme durumlarına uygun düzenlemeler yapma amacıyla üç ana başlıkla hizmet vermektedir.
Poliklinik Hizmetleri
Hastanemizde hekimlerimizin (tüm bölümler) diyet polikliniğine sevk ettiği hastalara, hastalıklarının tedavilerine uygun beslenme planı düzenlenmekte ayrıca sağlıklı yaşam için kişiye özel ''Yeterli ve Dengeli Beslenme'' kurallarına uygun diyet ve beslenme eğitimi hizmetleri de verilmektedir.
Hastanemiz Diyet Polikliniğinde başlıca;
- Zayıflama Diyeti
- Kilo Alma Diyeti
- Diyabetik Diyet
- Lipit ve Kolesterolden Fakir Diyet
- Karaciğer Koruyucu Diyet
- Böbrek Hastalıklarına Dair Diyetler
- Pürinden Kısıtlı Diyet
- Gestasyonel Diyabetik Diyet
- Çocuk Zayıflama Diyeti
- Çocuk Kilo Alma Diyeti
- Gebe Beslenmesi Eğitimi
- Tamamlayıcı Gıda Eğitimi ve diğer diyetler verilmektedir.
Klinik Hizmetleri:
Öncelikle, yatarak tedavi olan çocuk - yetişkin hastalarımızda aşağıdaki hastalıkların varlığı araştırmaktadır:
- Hipertansiyon,
- Diyabet,
- Kalp ve damar hastalığı,
- Akut - Kronik böbrek yetmezliği,
- Hemodiyaliz tedavisi alan hastalar,
- Kronik karaciğer hastalığı, Siroz
- Osteoporoz,
- Gut,
- Gluten enteropatisi (çölyak hastalığı)
- Obezite,
- Reflü, Gastrit,
- Yetersiz beslenme (Malnutrisyon),
- Besinsel alerjiler,
- Anemi,
- Yutma ve çiğneme zorlukları,
- Çeşitli kanser tiplerinde beslenme,,
- Bulantı, Kusma,
- Kabızlık, İshal,
- Enteral beslenme uygulamaları vb.
Servisten sorumlu diyetisyenimiz, hekimlerimizin sevki dahilinde hastada yukarda olan bulgularla birlikte, hastanın klinik ve laboratuvar sonuçlarını da değerlendirerek kişiye özel beslenme programını düzenlemektedir. Yoğun bakım ve servis hastalarının enteral ve paranteral beslenme desteği nutrisyon ekibi ile birlikte planlamaktadır. Yatan hastanın günlük takibi yapılarak durum değişikliklerine göre hastanın beslenmesinde yeni düzenlemeler yapılmaktadır.
Hastalarımız taburcu olurken evde beslenmeleri için, gerekli durumlarda uygun beslenme eğitimi verilmektedir.
Mutfak Hizmetleri
Yatan hastalarımızın hastalıklarına göre diyetleri ve hasta yakınlarının yemekleri '' Yeterli ve Dengeli Beslenme'' kurallarına uygun şekilde, Sağlık Bakanlığının ilgili yönetmeliği dikkate alınarak planlanmaktadır. Yemekler sorumlu diyetisyen kontrolünde hastanemiz mutfağında hijyenik koşullarda pişirilmekte ve hasta odalarına servisi yapılmaktadır.
Diyetisyenlerimiz:
Sorumlu Diyetisyen Zehra YILDIRIM (Mutfak Hizmeti)
Diyetisyen Ayça Nur Seda ERİŞ (Klinik/Poliklinik Hizmetleri)
Diyetisyen Fikriye KİRİK (Klinik/Poliklinik Hizmetleri)