Palyatif Bakım
04 Ekim 2023

 

Palyatif  Bakım Kliniği hastanemizin 4. katında B blokta toplamda 15 yatakla hizmet vermektedir.

 

PALYATİF BAKIM
Yaşamının herhangi bir sürecinde kendisi ya da ailesinde ilerleyici, tedavisi mümkün olmayan, ölümcül hastalıkla karşılaşan her insanın ağrısız, acısız ölmek istemesi ve bu süreçte kendisi ya da ailesi için sağlık hizmeti alması bir insanlık hakkı ve tüm dünyada sağlık standardının göstergesidir. (Akgül H,2007;Bruera E,2010,s- 55)

 

İlk önceleri yalnızca yaşamın son dönemlerindeki onkoloji hastalarının tedavisine yönelik kurulan palyatif bakım klinikleri; günümüzde hayatı zorlaştırıcı ve süreğen hastalığı olan bireylerin, ağrı ve acısının hafifletilmesini amaçlarken, hasta yakınlarının da yaşam kalitesini artırmaya odaklanmıştır.

Palyatif bakım, mevcut hastalıkları nedeni ile tam olarak iyileşemeyen veya yaşam sonunda desteğe ihtiyacı olan hastalara yardım etmeyi amaçlayan bir tıp alanıdır. Aynı zamanda  ‘destekleyici bakım’ olarak da bilinir. Hastanın acı çekmesinin giderilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına odaklı bir bakım şeklidir.

Palyatif bakımın amacı, hastaların son ana kadar aktif bir yaşam sürmeleri için destek sağlamak, hasta yakınlarına, son dönemdeki hasta bakımı konusunda eğitim vermek ve onların da hasta bakımına aktif olarak katılımlarını sağlamak ve böylece hastanın yaşam kalitesini artırarak hastalık sürecini olumlu olarak etkileyebilmektir.

Hastanemizde Verilen Palyatif Bakımın Özellikleri

Bakım vericiler kişilerin hastalığına göre ilaç tedavilerini düzenleyebilseler de bu hastaların özellikle öz bakım ve temizlik gibi konularda daha fazla bakıma ihtiyaçları olduğu ve bu ihtiyaçların daha profesyonel kişilerle karşılanması gerekliliği yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur. Hasta yakınlarının ve onlara bakım veren bakım vericilerin profesyonel hasta bakımının devamlılığını sağlayabilmeleri için palyatif bakım kliniğinde hasta bakımına ait günlük eğitimler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

 

1.Hastaya, yakınına, bakıcısına, hasta odasında bulunan malzemelerin kullanımı,

·Hasta yatağı

·Hasta yatak başı paneli

·O2 paneli kullanımı ve temizliği

2.El ve yüzey dezenfektanı kullanımı,

3.Hijyen,

4.Trekeostomi bakımı,

5.PEG, NG bakımı,

6.Hastanın aspire edilmesi ve bu işlemi ne kadar sıklıkla yapması gerektiği,

7.Kişisel bakımını nasıl yapması gerektiği,

·Ağız Bakımı

·Göz bakımı

·Perine bakımı

·Genital bölge temizliği

·Kulak burun bakımı

8.İdrar sondası temizliği ve idrar torbasının nasıl boşaltılacağı,

9.Hastaya pozisyon verme ( 2 saat aralıkla ),

10.Kateter bakımı ve pansumanının nasıl yapılacağı,

11.Yarası mevcutsa yara bakım hemşiresine haber verilmesi

12.Ev tipi ventilatör kullanımı

13.Acil durumlar

14.Beslenme pompasını nasıl kullanacağı, beslenme esnasında hasta pozisyonunun nasıl olacağı konularında eğitim verildi.

 


  • IMG_E8059.jpeg
  • IMG_E8067.jpeg
  • IMG_E8069.jpeg
  • IMG_E8058.jpeg
  • IMG_E8066.jpeg
  • IMG_E8057.jpg
  • IMG_E8063.jpeg
  • IMG_E8061.jpeg