Hasta ve Çalışan Güvenliği Bildirim Sistemi
Hasta ve Çalışan Güvenliği Bildirim Sistemi, sağlık tesislerinin ve profesyonellerinin tıbbi süreçlerde karşılaştıkları hataları bildirebilecekleri, ülkemizde yaygın olarak gerçekleşen hatalar ve bunların iyileştirilmesine yönelik önlemler hakkında bilgi edinebilecekleri bir platformdur.
Dünya çapında hata bildirimlerinde yaklaşım, kimin yaptığına değil, hataya odaklanmak olsa da çoğu ülke, hata bildiriminde yeterli kimliksizleştirme (anonimizasyon) şartlarını sağlayamadığı için ulusal bir güvenlik raporlama sistemi oluşturmakta çeşitli engeller ile karşılaşmaktadır.
Hasta ve Çalışan Güvenliği Bildirim Sistemi, bu gerekliliği sağlamak adına her hangi bir manuel veri girişine imkân tanımamakta, hata bildirimi için Hata Sınıflandırma Sistemleri (HSS™) standardını kullanmaktadır. Ayrıca bildirim sırasında ip adresi, lokasyon bilgisi, kişi adı vb. hiçbir kişisel bilgi veri tabanına kaydedilmemektedir.
Sisteme yapılan bildirimler, Hasta ve Çalışan Güvenliği Bildirim Sistemi'nin raporlama yetenekleri sayesinde anında raporlanabilmektedir. Sağlık tesislerinin hata risklerine karşı önlem alma amacı ile gerçekleştirdiği faaliyetlerde yol gösterici olması, sağlık çalışanlarının yaygın hatalar konusunda daha bilinçli olması adına önemli raporlar, ilgili sağlık kurumlarıyla paylaşılmaktadır. Ayrıca hatalara ilişkin tüm raporlar, Sağlıkta Kalite Standartları’nın geliştirilmesi amacı ile kullanılmakta, böylece sağlık hizmet süreçlerine ilişkin hata risklerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Hasta ve Çalışan Güvenliği Bildirim Sistemi ve Hata Sınıflandırma Sistemi'ne ilişkin daha detaylı bilgi için Bilgi Merkezi bölümündeki dokümanlara göz atmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.